Nordiska motståndsrörelsen (NMR) hejdas av polis vid Fokushuset på Fabriksgatan under demonstration i Göteborg (20170930). Foto: TT

Här är kommunerna där nazister är mest aktiva

Uppdaterad
Publicerad

Ludvika är nazistiska Nordiska motståndsrörelsens starkaste fäste. Det visar en kartläggning som den antirasistiska tidskriften Expo har gjort tillsammans med Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet.

Den svenska vit makt-rörelsen växer och i dag har den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, flera starka fästen i landet. Enligt Expos och Segerstedtinstitutets kartläggning har NMR absolut störst närvaro i Ludvika kommun.

Enligt Expo har NMR Ludvika som sin bas sedan ett antal år tillbaka och det var också här som Pär Öberg, talesperson för NMR, kuppade in sig i kommunfullmäktige på ett SD-mandat 2014. Enligt Expo har flera NMR-aktivister bosatt sig i Ludvika och gruppen satsar hårt på kommunvalet i september.

NMR har även hög närvaro i grannkommunen Borlänge, som ligger tvåa på Expos lista. På tredje plats ligger Vaggeryds kommun där nazistiska Svenskarnas parti tidigare var aktiva.

Kartläggningen bygger bland annat på aktiviteter – bland annat propagandaspridning, kampsportsträning och studiecirklar – som vit makt-grupper har genomfört i olika kommuner. Ju fler aktiviteter som Expo har kunnat dokumentera desto högre rankar kommunerna på listan.

”En bekräftelse på vad vi vet”

Daniel Poohl, chefredaktör på Expo, är inte förvånad över resultatet.

– Det är snarare en bekräftelse på vad vi har vetat ganska länge. Nu måste vi satsa mer i de här regionerna och kommunerna och försöka förstå vad som är så speciellt med de här områdena.

Vad hoppas du att kartläggningen ska leda till?

– Jag hoppas att kommunerna som jobbar med de här frågorna får lite råg i ryggen. Man behöver inte skämmas för att man är en kommun som har de här problemen utan tvärtom vara stolt över att man försöker göra något. Sedan hoppas jag att man börjar jobba mer överskridande i stället för att vara så fokuserade på exakta kommun- och länsgränser.

– Jag hoppas också att det ökar förståelsen för att det inte räcker med att ha en strategi som går ut på att kommunens tjänstemän ska lära sig att känna igen när en individ håller på att bli radikaliserad. Man måste förstå det här ur ett bredare perspektiv.

”Rädda, arga och oroliga”

Sedan ett år tillbaka är Anette Andersson samordnare för Ludvika kommuns arbete för att förebygga våldsbejakande extremism. Hon berättar att NMR:s aktiviteter ökade efter valet 2014.

– Det har blivit allt fler offentliga aktioner där man samlas med fanor i centrala delar av stan. Det delas ut flygblad i brevlådor och de sätter upp klistermärken och affischer. När vi hade stadsfest förra helgen anordnade de ett torgmöte.

Finns det en oro kring det här bland kommunens invånare?

– Ja, de blir rädda, arga och oroliga. Men det är också många som engagerar sig för demokrati och mänskliga rättigheter.

Anette Andersson poängterar vikten av bemötande och att ta debatten.

– Vi måste vara inkluderande. Vi har åsiktsfrihet och kommer det ungdomar och har åsikter är det viktigt att man intresserar sig för den åsikten, hur de tänker och att man tar det samtalet i stället för att bara säga ”du har fel” och skjuta bort det.

Här är kommunerna där nazisterna är mest aktiva

 1. Ludvika
 2. Borlänge
 3. Vaggeryd
 4. Mora
 5. Grums
 6. Emmaboda
 7. Säter
 8. Värnamo
 9. Hammarö
 10. Södertälje
 11. Filipstad
 12. Söderhamn
 13. Vimmerby
 14. Karlstad
 15. Kalmar
 16. Vänersborg
 17. Kristinehamn
 18. Tierp
 19. Säffle
 20. Ystad
 21. Stockholm
 22. Kristianstad
 23. Skara
 24. Uddevalla
 25. Luleå

Källa: Expo

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.