Det var i april förra året som den då 23-årige mannen hissade en hakkorsflagga på Fristadstorget i Eskilstuna. Foto: Johan Pfriem/SVT

Hissad hakkorsflagga tas upp i Högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad

Målet mot den 24-årige man som hissade en hakkorsflagga på Fristadstorget i Eskilstuna kan komma att tas upp igen. Nu har Högsta domstolen beviljat prövningstillstånd och ska slutligt avgöra om målet ska återupptas eller anses preskriberat.

Det var den 20 april 2017 som den då 23-årige mannen hissade en hakkorsflagga på Fristadstorget i Eskilstuna. Justitiekanslern, som är åklagare i tryckfrihetsmål, väckte åtal mot honom vid Eskilstuna tingsrätt för tryckfrihetsbrottet hets mot folkgrupp.  

Men för att flagghissningen skulle kunna betraktas som tryckfrihetsbrott krävdes att åtalet var väckt inom ett år från utgivningen, det vill säga, tryckningen av flaggan. Men det ansåg inte tingsrätten att JK kunde klarlägga, och därför ogillades åtalet. Brottet var preskriberat, ansåg rätten.

Överklagade till hovrätten

JK överklagade tingsrättens dom till hovrätten, som å sin sida inte ansåg att det fanns särskilda skäl att anta att flaggan var äldre än ett år. Brottet skulle därför inte anses preskriberat, beslutade de, och skickade fallet tillbaka till tingsrätten för ny prövning.

Men då var det 24-åringens tur att överklaga hovrättens beslut, eftersom han fortfarande anser att brottet ska betraktas som preskriberat. Högsta domstolen har nu meddelat prövningstillstånd och ska därmed ta upp ärendet och slutligt avgöra om målet ska återupptas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.