Polisen kunde gripa en 23-årig man när han försökte fly efter att ha hissat en nazistflagga. Foto: Johan Pfriem/SVT

Ny nazisträttegång i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Den man som hissade en hakkorsflagga på Fristadstorget kommer att åtalas i Eskilstuna tingsrätt. Det står klart efter att hovrätten ändrat tingsrättens beslut att preskribera fallet.

Det var den 20 april för drygt ett år sedan som två personer hissade en hakkorsflagga på Fristadstorget i Eskilstuna. En av männen, en 23-åring som enligt Expo är aktiv inom den nazistiska gruppen Nordiska motståndsrörelsen, kunde gripas och åtalades senare för hets mot folkgrupp.

Ogillade åtalet

Mannen invände dock med att flaggan han hissat kunde vara äldre än ett år, något som skulle göra brottet preskriberat. Det eftersom ett tryckfrihetsbrott bara är åtalbart om det tryckta föremålet, i det här fallet hakkorsflaggan, tillverkades för mindre än ett år sedan.

Tingsrätten köpte försvarets invändning och ogillade åtalet. Åklagaren valde dock att överklaga ogillandet till hovrätten som nu fattat sitt beslut. Rätten fastslår att det inte finns någon särskild anledning att tro att flaggan är äldre än ett år och skickar tillbaka fallet till tingsrätten.

Därmed blir det rättegång mot mannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.