André och Michael räddade de två män som skadades i kassaskåpsolyckan i Eskilstuna. Foto: SVT

De lyfte det 1,4 ton tunga kassaskåpet – kan ha räddat mannens liv

Uppdaterad
Publicerad

Nätverksinstallatörerna André Hjelte och Michael Lindskog var först på plats efter kassaskåpsolyckan i centrala Eskilstuna i april. På torsdagen belönades de för sina insatser.

Vid lunchtid den 10 april larmades ambulans och räddningstjänst till Systembolagets nya lokaler i centrala Eskilstuna. Ett 1 400 kilo tungt kassaskåp hade ramlat av en transportvagn och två män, 58 och 60 år gamla, skadades allvarligt.

Såg ene mannen ligga fastklämd

Andre Hjelte och Michael Lindskog höll på att installera nätverksutrustning i lokalerna när det hände. De såg inte själva olyckan men var först på plats och såg den ene mannen ligga fastklämd under skåpet.

– Av en ren slump stod det en pallyftare bredvid som vi använde för att lyfta upp skåpet så det inte skulle ligga direkt mot bröstet, säger Michael Lindskog.

På torsdagen fick de båda blommor och diplom av Eskilstunas räddningstjänst och Brandskyddsföreningen Sörmland.

– Det kan ha varit livsavgörande att de kunde gripa in innan räddningstjänsten var på plats. Tidsfaktorn har ofta stor betydelse och är jätteviktig, säger verksamhetsledaren Per Gustafsson.

Utredningar pågår

De fastklämde mannen skadade bäckenet och den andra, som skadades i samband med att kassaskåpet föll, bröt lårbenet. Båda kommer från Stockholm och är i dag sjukskrivna för rehabilitering.

– Men prognosen är att de kommer att bli helt återställda, säger vd:n på det företag där de båda är anställda.

Enligt vd:n skedde olyckan på grund av att de båda männen inte tog ner kassaskåpet från transportvagnen på rätt sätt. Utredningar pågår fortfarande hos såväl Arbetsmiljöverket som Polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.