Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Homosexuell Jesus hänger för första gången i en kyrka

Uppdaterad
Publicerad

Utställningen Ecce Homo har visats som diabilder i två svenska kyrkor, men för första gången någonsin pryder de kontroversiella fotografierna nu ett kyrkorum. Elisabeth Ohlson Wallins tavlor finns att se under Springpride i Klosters kyrka i Eskilstuna.

Nakna män, nazister och en döende person – det är några av Ohlson Wallins motiv som nu täcker alla kyrkväggar.

– De som inte tycker att hbtq-personer är normala människor och att det är en sjukdom, de tycker inte att mina tavlor kan hänga här, säger konstnären Elisabeth Ohlson Wallin.

Aids skulle ha varit Guds straff

– Jag gjorde Ecce Homo för 18 år sedan för upprättelsen för mina vänner som dog i aids. De fick höra av väldigt konservativa präster att det var Guds straff med aids. Och jag ville visa att Gud älskar alla, förklarar Elisabeth Ohlson Wallin.

Kyrkoherden i Klosters kyrka är den första som vågat ta in de omtalade fotografierna i ett kyrkorum.

TV: Se några av de mest omtalade bilderna

– Jag blir varm, jag blir glad, jag blir utmanad för att utställningen visar traditionella Jesusbilder i ett annat sammanhang och det skakar också min omvärld och min tolkning av världen, säger Johan Hedlund.

”De mest rättvisa bilderna av Jesus”

Det har gått nästan två decennium sedan Elisabeth Ohlsson Wallin chockerade världen med Ecce Homo. Sedan dess har hon fått flera mordhot och hennes fotografier har lett till upplopp och hot om bombattentat.

– Men jag lärde mig i söndagsskolan att Jesus umgicks hela tiden med de utstötta i samhället och det var därför han korsfästes. Så egentligen är de här bilderna av Jesus de mest rättvisa som har gjorts, menar Elisabeth Ohlsson Wallin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.