Hör Erika berätta om hur hon blev medlem i den eftertraktade föreningen Mensa. Foto: SVT

Erika, 33, är smartast i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Erika Malmberg hör till de 2 procent av världens befolkning som har högst IQ. Men det betyder inte att hon kan alla decimaler på pi. Hennes styrka ligger i nåt helt annat.

– När jag väl blir intresserad av något går jag verkligen på djupet.

Erika kommer från Läppe utanför Vingåker men är mer känd som kriminalinspektören som kom trea i SVT-programmet Genikampen 2014.

33 år gammal har hon hunnit ta tre högskoleexamina och jobbat med helt skilda yrken. Hon startade som ekonom på banken, fortsatte som polis på Ekobrottsmyndigheten och jobbar nu som rådgivare med dataskyddsförordningen som spetskompetens.

Fredagsprofilen

– När jag väl blir intresserad av något går jag verkligen på djupet. Till exempel nu när jag jobbade heltid med dataskyddsförordningen samtidigt som jag skrev min examensuppsats inom juridiken om samma ämne.

ADD gör livet rörigt

För bara ett år sedan fick hon diagnosen ADD (attention deficit disorder) – en form av diagnosen ADHD men utan överaktiviteten.

– Att leva med ADD är väldigt rörigt. Jag har stora koncentrationssvårigheter och kan inte fokusera på något längre än 20 minuter. Och så har jag dålig impulskontroll och konsekvenstänkande.

Trots diagnosen har Erikas logiska tänkande räddat henne. Det var till exempel inte förrän i gymnasiet som hon började studera till prov. Och inte ens då lade hon ner mycket tid på studier. Det gick vägen ändå.

”Man får vara precis den man är”

Att Erika är med i den exklusiva föreningen Mensa säger hon beror på gemenskapen. Det är ingen som tävlar i hur smarta de är och ingen frågar heller vad man jobbar med. Personligheten är det som är  viktigast bland medlemmarna, berättar hon.

– När jag gick till Mensas julfest kände jag verkligen att det inte spelade någon roll om jag kom i balklänning eller i pyjamas. Man får vara precis den man är i föreningen.

Detta är add

Add (Attention Deficit Disorder) är en form av adhd. Den beskrivs som en huvudsakligen ouppmärksam form av adhd, vilket innebär att man har svårigheter med uppmärksamhet och koncentration, men med få eller inga problem med överaktivitet och impulsivitet.

Add märks inte lika mycket utåt, varpå det kan ta längre tid att upptäckta.

Detta är Mensa

Mensa är en internationell ideell organisation som lokaliserar intelligenta människor över hela världen. Föreningen grundades i Storbritanninen 1946.

Mensa Sverige har idag nästan 7.000 medlemmar. Den samlar personer som fått ett resultat motsvarande de övre 2 procenten av befolkningen när det gäller IQ.

Ordet Mensa kommer från latin och betyder bord.

Källa: Mensa Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fredagsprofilen

Mer i ämnet