Hon ska göra kunskap tillgänglig för fler via Wikipedia

Publicerad

En så kallad wikimedian in residence ska göra kunskap om bland annat Sörmland tillgänglig för fler. Den nya rollen hos Sörmlands museum och Biblioteksutveckling i Sörmland ska både hitta kunskapsluckor och fylla igen dem på det digitala uppslagsverket Wikipedia.

– Det är världens största uppslagsverk, så det finns potential att nå ut till väldigt många människor, säger Sofie Jansson, wikimedia in residence.

Att vara en wikimedian innebär att man frivilligt bidrar med material och skriver artiklar på Wikipedia. Nu har Sörmlands museum och Biblioteksutveckling i Sörmland fått sin allra första wikimedian i residence, vilket är en mer erfaren wikimedian och som arbetar under en specifik period.

Sofie Jansson berättar att hon ska fungera som en brygga mellan museet samt biblioteken och Wikipedia. Förhoppningen är att inspirera fler till att bidra till det digitala uppslagsverket.

Hur ska det gå till och vad kan Sörmland bidra med? Hör Sofie Jansson svara i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.