Foto: Per Karlsson

Hon sökte 1000 jobb innan hon fick ett

Publicerad

Layla Nuur blev arg efter att hon sökt massor med jobb utan att ens få något svar. Men hon gav inte upp. Nu är hon glad att hon fortsatte kämpa efter att hon äntligen fått jobb i hemtjänsten.

I vår serie om Somalier i Sörmland är det nu dags för Flen, där flest somalier per capita bor i länet. Vid årsskiftet var 3,5 procent av invånarna i Flen födda i Somalia. Lyala Nuur är en av dem.

Blev arg

– Jag blev arg när jag inte fick något jobb i Sverige, jag sökte över tusen, säger Layla.

Somalier i Sörmland

Trots det fick hon ingen respons alls från arbetsgivare. Men till slut lönade sig envisheten och kämpandet och hon fick jobb i hemtjänsten i Flens kommun, något hon är väldigt glad för.

– Jag tackar Flens kommun, säger Layla.

”Man måste kämpa”

Layla Nuur menar att Somalier i Sverige måste kämpa och tänka precis som de gjorde i hemlandet och inte ge upp och börja längta tillbaka till landet de flytt.

– Där är det ingen som bjuder på jobb eller säger varsågod här har du en lägenhet, nej du måste kämpa och det är samma sak här, du måste kämpa för dina barn och vara aktiv, för om du är en hopplös mamma eller pappa kommer dina barn aldrig att lära sig någonting, säger Layla.

”Inte bra att sitta hemma”

Layla är tydlig med att det gäller för såväl kvinnor som män, för även om det traditionellt sett varit männen som försörjt familjen så är det viktigt att både kvinnor och män kämpar för att komma ut på arbetsmarknaden.

– Männen kan inte försörja familjerna själva, så man måste jobba båda två och så ska man ju må bra också och det är inte bra att bara sitta hemma och säga att mannen jobbar, för han är ju i samma situation som du, han har ingen erfarenhet och ingen utbildning så båda måste kämpa, säger Layla.

”Männen vill att vi lyckas”

Det är inte så att männen säger nej då, att du ska stanna hemma och laga mat?

– Aldrig, då luras kvinnorna om de säger så om männen, våra män är är jätteduktiga och vill att vi ska lyckas, säger Layla Nuur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Somalier i Sörmland

Mer i ämnet