Hovrätten fäller polisbefäl för broöppning

Uppdaterad
Publicerad

Svea hovrätt dömer polisbefälet som öppnade Hjulstabron mellan Enköping och Strängnäs för tjänstefel.

Det var i mars förra året som polisbefälet vid Uppsalapolisen vände sig till brovakten för Hjulstabron i Enköping och bad att bron skulle öppnas för att få en bil att stanna. De två unga männen som färdades i bilen misstänktes ha snattat bensin för 288 kronor.

Men i stället körde bilen igenom bommarna och ner i vattnet och männen dog.

”Delar tingsrättens bedömning”

Svea hovrätt styrker nu den dom som Uppsala tingsrätt kom fram till i början av maj i år och dömer polisbefälet till 50 dagsböter à 280 kronor, samt att betala 15.000 kronor av rättegångskostnaderna.

Hovrätten skriver att man ”delar tingsrättens bedömning att XX vid myndighetsutövning har förmått brovakten att öppna bron samt att omständigheterna har varit sådana att det har funnits anledning att stoppa fordonet”. 

Inte försvarligt och proportionerligt

Hovrätten anser att det livsfarliga öppnandet av bron inte stod i proportion till de omständigheter som gällde:

”Att öppna en bro under de omständigheter som har förelegat måste dock bedömas vara en livsfarlig åtgärd. Med hänsyn till vad som varit känt för XX kan det inte anses ha varit försvarligt och proportionerligt att besluta om denna åtgärd. Han får därmed anses ha varit oaktsam och åsidosatt vad som gällt för uppgiften när han har förmått brovakten att öppna bron. Han ska därför dömas för tjänstefel. Gärningen är inte att anse som ringa.”

Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd har tidigare yttrat sig i ärendet och då slagit fast att polisbefälet, som förnekar brott, får behålla sitt jobb även vid en fällande dom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödskraschen vid Hjulstabron

Mer i ämnet