Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ann-Christine Johansson är sjuk i MS och är i stort behov av personlig assistans – i videon berättar hon hur Humana-krisen drabbar henne. Foto: SVT

Ann-Christine en av dem som drabbas av Humanas indragna tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen kom beskedet att Humana Assistans tillstånd att bedriva bland annat hemtjänst, personlig assistans och ledsagarservice försvinner. Av de kunder och de som arbetar i företaget i Sörmland berörs omkring 350 anställda och 70 brukare.

Enligt Inspektionen för vård och omsorg, som har fattat beslutet, beror det indragna tillståndet på att Humana har visat återkommande brister i ”arbetsgivaransvar gällande utländsk arbetskraft” samt i anmälningsskyldigheten.

Patrik Silverudd som är pressansvarig på Humana, kommenterar beslutet:

– Vi får se vad det blir av det. Vi kommer att lämna in överklagan idag och inväntar besked inom tio dagar.

Det indragna tillståndet kommer att gälla från den 10 februari och i Sörmland är det framförallt anställda och brukare inom personlig assistans som påverkas.

Humana erbjuder omsorg till kunder i 250 kommuner i Sverige och har även verksamhet i Norge, Danmark och Finland. Totalt har de 16 000 medarbetare och 9 000 kunder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.