• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Alla arter av fladdermöss i Sverige är fridlysta sedan 1986, vilket betyder att man inte får fånga, döda eller störa dem där de håller till.

Stinkande fladdermöss får husägare att begära hjälp

En sommarstugeägare i Sörmland menar att fladdermöss har gjort hans sommarhus till en sanitär olägenhet.
Nu har han ansökt om hjälp från länsstyrelsen för att bli kvitt de fridlysta djuren.

Förra året valde ett stort antal fladdermöss att bebo norra sidan av det gamla 1700-talshuset. Redan då började husägarna besväras av den fräna lukten av djurens spillning. I år hade det blivit flera resor värre.

”Går inte att vara i huset”

”När vi kom i våras var det en stank som innebar att vi inte kan vistas i rummet. Det är en sanitär olägenhet. Det är vårt sovrum och det går inte ens att ha dörren öppen för då går det inte att vara i huset”, skriver husägaren i sin ansökan till länsstyrelsen i Sörmland.

Får inte störas enligt lag

Husägaren vill nu ha hjälp med att klura ut hur man kan få fladdermössen att flytta och ansöker om dispens från fridlysningsbestämmelserna. Alla fladdermöss är fridlysta i Sverige sedan 1986. Det innebär att man varken får fånga, döda eller ens störa dem utan särskilt tillstånd.

Tillstånd krävs

Fladdermöss skyddas enligt artskyddsförordningen och därför måste man söka och få tillstånd om man vill få bort fladdermöss ur ett hus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer