Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häng med in i lägenheten som familjen Tymchura delar med gnomerna. Foto: SVT

Anna från Ukraina har tillverkat 200 ”gnomer” sedan flykten till Nyköping

Publicerad

Anna Tymchura tvingades lämna allt utom sin dotter bakom sig i Zaporizjzja ett par dagar efter krigsutbrottet i februari – och har funnit en trygg plats i Nyköping. Ett annorlunda hantverksprojekt har blivit ett sätt att bearbeta intrycken från kriget och samtidigt hylla mottagandet i Sverige.

De bor i trerummaren i Stenkulla tillsammans med Annas mamma, pappa och svärmor. Hennes man är kvar i Zaporizjzja då män i hans ålder inte får lämna Ukraina – de har kontakt dagligen och hoppas på fred för att en dag kunna återförenas i hemlandet.

Totalt har det blivit runt 200 tomtar – eller gnomer som de kallas i Ukraina – stora som små, sedan ankomsten tidigare i år. Allt började med att den tröja som Anna hade på sig under flykten från kriget, blev en del av den första gnomen.

Sörmland och kriget i Ukraina

Via kontakterna de knutit sedan de kom till Sverige har material till de små tomtarna strömmat in från privatpersoner. Målet är nu att sälja gnomerna på julmarknader i och runt Nyköping.

I klippet ovan: Följ med in i lägenheten som familjen Tymchura delar med gnomerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet