Foto: TT

Hyrläkare anmäls till Ivo efter flera allvarliga brister

Publicerad

En vårdcentral i Eskilstuna anmäler en av sina hyrläkare till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, för flera brister. Bland annat ska läkaren ha skrivit ut mediciner på felaktiga grunder och inte följt upp sina patienter.

Läkaren, som är i 70-årsåldern, jobbade på vårdcentralen under en dryg månad. Verksamhetschefen fick indikationer på att läkaren kunde utgöra en patientfara och påbörjade en utredning av läkarens patientjournaler.

Granskningen menar att läkarens journalföring var bristfällig och att han ofta drog felaktiga slutsatser. Enligt granskningen följde han sällan upp sina patienter och vid ett flertal tillfällen skrev han ut mediciner på ett sätt som bedömts som felaktigt.

Skrev ut medicin till påstridig patient

Bland annat ska läkaren ha skrivit ut en medicin till en okänd patient som vägrade lämna väntrummet. Hyrläkaren begärde inte patientens legitimation och skrev ut en medicin som patienten nekats av sin ordinarie läkare.

Vårdcentralen misstänkte även att hyrläkaren hade dålig syn, något som utgjort ett hinder i hans arbete. Bland annat ska läkaren vid alla rektoskopier påstått att de varit mycket svåra och knappt genomförbara.

Vårdcentralen har avslutat hyrläkarens anställning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.