I dag fick eleverna se snippmålningen

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka fattas troligen beslutet. Då kan det bli så att väggen, som i dag skymmer snippmålningen, rivs. Allt hänger på vad eleverna svarar i enkäten i dag.

I dag fick eleverna på Nyköpings högstadium för första gången se den omtalade målningen som täcktes över innan skolan ens hade öppnat. Den kontroversiella målningen, som föreställer det kvinnliga könsorganet, täcker en av väggarna i högstadieskolans entréhall.

Konstnären Carolina Falkholt skrev nedsättande ord mot kvinnor på väggen och målade sedan över den. Därav titeln ”Övermålning”.

Men redan innan skolan hann öppna hade både politiker och andra reagerat så starkt att kommunchefen beslutade att den skulle täckas över.

Förra veckan fick skolpersonalen se målningen och i dag är det elevernas tur.

– Nu har höstterminen varit. Vi börjar en ny terminen. Många saker har lagt sig, rutinerna finns. Det är dags att ta tag i det här, säger rektorn Harke Steenbergen.

Enkät ska ge svar

Under några timmar på förmiddagen avtäcks målningen – igen. Och sedan sätts den vita väggen åter på plats framför konstverket. Eleverna kommer sedan att få svara på en enkät.

– Det är ingen omröstning. Enkäten handlar om att få en samlad bild av vad folk egentligen tycker när de konfronteras med målningen, säger Harke Steenbergen.

– Jag tror inte att så många kommer att välja att ha kvar väggen. Jag tror de flesta kommer att vilja ta fram den, säger Hanna Frisberg.

Hon är med i skolans elevråd som har varit med och utformat enkäten och diskuterat målningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Omdiskuterad målning i Nyköping

Mer i ämnet