Civil spanare såg skjutningen i Råbergstorp

Uppdaterad
Publicerad

Den 35-årige mannen betraktas av polisen som en ledande person i Eskilstunas kriminella värld. I dag väntas tingsrättens dom i målet där han misstänkts för en skjutning i Råbergstorp i maj i år.

Vid sjutiden på kvällen den 10 maj 2021 ekar flera skott mellan husen i bostadsområdet Råbergstorp i sydvästra Eskilstuna.

Vid en skogsdunge ser en civilklädd polis, som tror att han spanar på en pågående knarkaffär, hur två män fiskar upp ett vapen ur ett buskage och skjuter mot en tredje man. Polisen följer efter gärningsmännen, men tappar bort dem. De flyende männen observeras av flera andra personer i bostadsområdet. Delar av händelseförloppet fångas också på film av en privatperson som sett de springande männen.

Fångas på film

Den man som civilpolisen spanat på fram till skottlossningen är en 35-årig man med ett långt brottsregister. Han betraktas av polisen som en ledande person i Eskilstunas kriminella värld. Flera andra poliser pekar nu ut 35-åringen som en av de män som fångats på film när de springer från brottsplatsen. Och redan senare samma kväll kan han gripas i Torshälla.

Tidigare utsatt

Polisen vet inledningsvis inte vem som var måltavlan. Men några dagar efter skjutningen kliver en man i 20-årsåldern in på polisstationen. Han berättar att han varit ute och promenerat med några vänner när han plötsligt blev beskjuten av två maskerade män.

– Jag sprang för allt jag har, säger han till polisen.

Han säger sig ha varit utsatt för attacker tidigare, bland annat när ett fordon körde in i en port till ett flerfamiljshus i Nyfors i januari i år.

Våg av bilbränder

När tingsrätten några dagar senare beslutar att den gripne 35-åringen ska häktas, drabbas Eskilstuna av en våg av bilbränder och en brandattack mot polishuset. Händelserna tror polisen kan vara en hämndaktion för häktningen.

I oktober inleddes rättegången mot 35-åringen som åtalades för mordförsök och grovt vapenbrott. Och idag väntas alltså domen i detta mål komma.

Greps odramatiskt

I slutet av förra veckan greps också en 20-årig Eskilstunabo på Arlanda flygplats och häktades i fredags misstänkt för inblandning i samma skjutning. Han är på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mordförsök. Mannen anhölls i sin frånvaro i maj efter skottlossningen i Råbergstorp.

– Han var på väg tillbaka till Sverige och greps helt odramatiskt, säger Thomas Tellebro på polisens avdelning för grova brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.