Idrottsläraren Christina Karlssons elever får röra sig ordentligt. Men långt ifrån alla barn hon möter rör på sig så mycket som de borde. I videon berättar hon hur detta kan hämma barnen på olika sätt.

Försämrad fysisk förmåga hos barn – många kan inte hoppa jämfota

Uppdaterad
Publicerad

Idrottsläraren Christina Karlsson i Katrineholm märker att dagens barn inte har samma fysiska förutsättningar som barn hade för 25 år sedan.

– Barn förväntas kunna hoppa jämfota vid tre-fyra års ålder och jag möter en hel del barn som inte kan det, säger hon.

På schemat står det gymnastik för årskurs ett på Sandbäcksskolan i Katrineholm. I en gemensam uppvärmning leder Christina Karlsson barnen med hopp och andra rörelser som är viktiga för barnens motorik.

– Det finns många grunder vi behöver, som vi i vårt samhälle har glömt idag. Man har glömt bort den fysiska kroppens lärande, säger Christina Karlsson.

Hon har en lång erfarenhet som idrottslärare och bland annat en magisterutbildning i miljö- och uthomhuspedagogik.

Även om teknologin och utvecklingen gått framåt är vår kropp biologiskt kvar på stenåldern.

– Man pratar om att är en rörelsefattig kultur i dagens läge, vår kropp är byggd för att röra sig och vi behöver rörelse för att utvecklas, säger Christina Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.