Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Iha Frykman bor granne till den nerbrunna kvarnen i Torshälla – en byggnad som hon hyrde av kommunen och använde som förråd. I videon berättar hon bland annat om vad som gick upp i rök och hur hon agerade när branden startade. Foto: SVT

Iha blev av med sina saker vid kvarnbranden i Torshälla: ”Svårt att fatta vad som hänt”

Uppdaterad
Publicerad

När kvarnen på klockberget eldhärjades under måndagen blev Torshällabon Iha Frykman av med allt från barnleksaker till skidor och snöskovlar.

– Det svårt att fatta vad som hänt... alla saker som försvunnit, säger Iha som hyrt kvarnen av kommunen och använt den som förråd.

Det var under måndagen som kvarnen på klockberget i Torshälla, av än så länge oklar anledning, fattade eld och brann ner till grunden.

Vindkraft

Byggnaden uppfördes 1887 och användes som vindkraft för att driva en verkstad på Bergsgatan.

– Det var en fabrikör som hette Karl Erik Andersson som lät uppföra den. I verkstaden tillverkade han sågblad, rullharvar, ringvältar, kontorsstolar och kopiepressar. Han var en framstående man i Torshälla, säger Jan Erik Kling som är verksam som sekreterare i hembygdsföreningen S:t Olofs Gille och dessutom granne till nerbrunna kvarnen.

Han berättar att det redan runt 20 år innan kvarnen uppfördes stod en mindre vindsnurra på platsen som drev slipmaskinerna i en instrumentverkstad.

– Det är sorgligt att kvarnen brunnit ner. Det var en vacker byggnad som jag njutit av varje dag. Kunde jag gråta så skulle jag göra det, säger Jan Erik Kling.

”Förknippat med känslor”

Hans granne Iha Frykman, tidigare ledare för Moderaterna i Eskilstuna och en känd Torshällabo, hyrde den nerbrunna byggnaden av kommunen och använde den som förråd.

– Man sparar ju på en massa saker och det är ju alltid förknippat med känslor som kommer upp till ytan när sådana här saker händer, säger hon.

I klippet berättar Iha Frykman om saker som gått upp i rök och vad hon gjorde när elden tog fart i kvarnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.