Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markägaren Alette Sederholm berättar om besvikelsen efter domstolens klartecken. Foto: SVT

Ilska efter beslut om kraftledning genom Sörmland: ”Får skövla orörd natur”

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen gav Mark- och miljööverdomstolen grönt ljus för bygget av den stora kraftledningen genom Sörmland. Det blev i sin tur spiken i kistan för de markägare som överklagat bygget.

En rad markägare har protesterat i flera instanser – de vill inte att ledningen går i luften utan vill se den nedgrävd – men så blir det alltså inte.

Domstolens beslut innebär att Vattenfall får klartecken att påbörja arbetet med att dra kraftledningen genom fyra kommuner i Sörmland.

Kraftledningen genom Sörmland

– Entreprenad i fält påbörjas efter att skogen har avverkats och tidigast till sensommaren, säger Mats Engstedt, chef anläggningsinvesteringar, Vattenfall Eldistribution.

Enligt nuvarande plan ska ledningen vara färdigbyggd i slutet av 2026.

I klippet: Alette Sederholm reagerar kritiskt mot hur markägarna behandlats under processen.

KRAFTLEDNING I SÖRMLAND

Ledningens längd blir 7,4 mil och ska gå från Hedenlunda i Flens kommun till SSAB:s stålverk i Oxelösund. Syftet med den är att förse fabriken med elkraft nog för att driva produktionen fossilfritt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kraftledningen genom Sörmland

Mer i ämnet