Krisande flygplatsen Skavsta kan inte räkna med hjälp från staten. Foto: SVT

Ingen hjälp från staten till Skavsta

Uppdaterad
Publicerad

Nej, någon hjälp från staten kan inte den krisande flygplatsen Skavsta i Nyköping räkna med. Enligt infrastrukturminister Thomas Eneroth (S) är det inte aktuellt för regeringen att gå in och stötta flygplatsen, skriver DN.

Skavsta meddelade i förra veckan att flygplatsen är nära att gå omkull om inte hjälp kommer. Skavsta, som delvis ägs av Nyköpings kommun, vill att kommunen går in och stöttar.

Thomas Eneroth ser inte heller att det gör så mycket ur kapacitetssynpunkt om någon eller några flygplatser försvinner.

– Regeringens ambition är att säkerställa samhällsviktiga transporter. Däremot huruvida man ska ha charterflygplatser för turisttrafik och liknande, det får ju bli en kommunal och regional fråga om vilken prioritering man väljer, säger Tomas Eneroth.

”Var inte oväntat”

SVT Nyheter Sörmland har tidigare rapporterat om att Nyköpings kommun diskuterar frågan om att kommunen ska gå in som garant så att Skavsta kan ta ett banklån.

Urban Granström (S), kommunstyrelsens ordförande i Nyköping, säger att han inte är förvånad över ministern besked.

– Det var inte oväntat men jag tycker att det finns luckor i det resonemanget. Det kommersiella betalar ju för de samhällsviktiga flygtransporterna men under pandemin är flygplatsen inte igång och då betalar inte staten vad det kostar att ha en flygplats öppen, säger Granström.

Vill ha coronastöd

Han efterlyser mer stöd till flygplatser från regeringens sida under pandemin.

– Staten behöver ta ett större ansvar och det gäller Skavsta också.

Så här lät det förra veckan när flygplatsens vd Cédric Fechter avslöjade konkurshotet för SVT:s reporter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.