Åklagare Henrik Olin och politikern Abshir Osman (M). Foto: SVT

Utredning om hot mot politiker och journalist läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget åtal mot den 22-årige Eskilstunabo som misstänktes ha hotat en sörmländsk politiker som uttalat sig mot extremism och en journalist som granskar jihadism.

Det var efter att en 45-årig Örebroare, verksam vid en moské i Eskilstuna, häktades förra sommaren misstänkt för värvning av personer till terrororganisationer, som politikern Abshir Osman (M) uttalade sig i en radiointervju om att det fanns krafter i Eskilstuna som vill radikalisera ungdomar.

Därefter fick han ta emot vad han upplevde som hot, dels via mejl och sms, men också verbalt i samband med fredagsbönen vid en moské i Eskilstuna.

”Frukta domedagen”

Bakom meddelandena och ordväxlingen vid moskén stod en 22-årig Eskilstunabo.

Läs mer: Hotade journalisten: ”Tycker det är mycket synd”.

I ett av mejlen till Abshir Osman står det till exempel så här:

”Frukta domedagen många som har varit större och tuffare än dig har förklarat krig mot allah och vi har sett vart det sluta för de. UPPHÖR om du inte vill gå samma öde till möts.”

Väcker inte åtal

Men åklagaren Henrik Olin meddelade idag att han inte kommer att väcka åtal, då han anser att han inte kan bevisa brottsligt uppsåt.

– Som åklagare måste jag kunna bevisa att någon med vett och vilja haft uppsåt att hota en annan person, men det kan jag inte då texterna tolkas olika av den som fått sms och facebookuppdateringar, och de som skrivit dessa, säger Henrik Olin.

Religiösa tolkningar

Då innehållet i en del av texterna har religiös karaktär har åklagaren även tagit experthjälp, men inte heller där fått någon tolkning av texterna som styrker ett brottsligt uppsåt menar han.

Läs mer: Imam upprörd över åklagarens beslut

I ett av 22-åringens mejl till Abshir Osman står det att hans handlingar är ”kufr akbar” och att det innebär att han ”inte är muslim längre så frukta allah innan du möter honom”.

Enligt sakkunnigutlåtandet från Nämnden för statligt stöd till trossamfund är det takfir när en muslim förklarar en annan muslim att vara icke-muslim. Och den som är kafir praktiserar kufr.

Förevändning för våld

”Att bli förklarad som kafir är en allvarlig anklagelse som av en praktiserande muslim kan upplevas som djupt kränkande, och/eller direkt hotfullt”, skriver den sakkunnige.

Han skriver även att det finns exempel på att ”takfir används som en förevändning för att hota eller bruka våld mot en person eller dennes egendom och familj”.

Avslutningsvis konstaterar den sakkunnige att missbruket av takfir inom den muslimska världen anses vara så omfattande att ett stort antal islamiska auktoriteter 2005 gick samman och fördömde bruket av takfir. Det uttalandet skrevs enligt den sakkunnige under av 200 islamiska ledare från 50 olika länder.

Olika uppgifter om hot i moské

När det gäller det anmälda hot som ska ha uttalats i samband med fredagsbönen har åklagaren hört ett antal vittnen för att bringa klarhet i vad som sagts och av vem.

– Vi har fått motstridiga uppgifter om vem som har sagt vad, så det går inte heller där att fastställa ett brottsligt uppsåt, även om målsägaren uppfattat det som sagts som allvarligt menat, säger Henrik Olin.

Olika hot från två personer

22-åringen var även misstänkt för att ha hotat frilansjournalisten Magnus Sandelin, som hade uttalat sig i Eskilstuna-Kuriren om att 22-åringen var IS-sympatisör efter att ha granskat hans uttalanden i sociala medier.

Så här skrev 22-åringen bland annat till journalisten: ”Jag ska ha en ursäkt på alla nyheter du har sålt artikeln till och ersättning!! Annars ska du vara redo att gå under jag kommer stämma dig med allt jag har jag varnade dig!”.

Förutom 22-åringen var även en 20-årig man misstänkt för att ha hotat Abshir Osman via facebook. Men inte heller i det fallet väljer åklagaren att väcka åtal. 22-åringen har medgett att han skickat meddelandena, men förnekat att det varit avsett som hot.

Vi söker Abshir Osman för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.