Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör skolsköterskan Ingmarie Kasche om den rådande bristen på behöriga skolsköterskor i Eskilstuna kommun och vilka konsekvenser den kan medföra i klippet. Foto: SVT

Ingmarie har varit skolsköterska i femton år: ”Finns mycket vi kan fånga upp”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har det varit brist på behöriga skolsköterskor i Eskilstuna kommun. Något Ingmarie Kasche, som själv har lång erfarenhet i yrket, ser flera risker med. Inte minst vad gäller elevers mående.

Själv har Ingmarie Kasche arbetat i femton år som skolsköterska på Gökstensskolan i Torshälla. Tillsammans med ytterligare en kollega ansvarar hon för omkring 800 elever och genomför bland annat hälsobesök och planerade vaccinationer.

– Vid hälsobesök kan vi ju fånga upp mycket. Det kan handla om hur det går i skolan eller om de har andra besvär. Så som huvudvärk, ont i magen, eller måendet, säger Ingmarie Kasche.

Flera orsaker till bristen

Under 2022 var det flera tusen elever i Eskilstuna kommun som under delar av året inte hade någon skolsköterska att gå till. En brist som bland annat ledde till att hälsobesök sköts upp.

Att bristen uppstått beror dels på färre specialistutbildade sjuksköterskor och en hårdnad konkurrens om de som i nuläget finns.

– Det kan ju handla om hur mycket man tjänar. Man kanske tjänar bättre i regionen än som skolsköterska i kommunen, säger Ingmarie Kasche som även ser andra möjliga skäl till att behöriga sjuksköterskor väljer bort att jobba i skolorna.

Ett ensamt arbete

Ett sådant skäl är att man som skolsköterska ofta arbetar ensam utan kollegor eller chefer som är ordentligt insatta i vad som ingår – och inte ingår – i ens arbetsuppgifter.

– Vi har hört från kollegor som är mycket ute på rastvakter och har det på schemat. Eller som får täcka upp på lektioner för att det saknas pedagoger. Att de får göra andra saker som inte ingår egentligen i vårt uppdrag, säger Ingmarie Kasche.

Hör Ingmarie Kasche och Gökstensskolans biträdande rektor om varför de ser det som viktigt att eleverna har tillgång till skolsköterska året runt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.