Foto: TT

Ivo-kritik mot Trosa för besöksförbud

Publicerad

Trosa kommuns besöksförbud på särskilda boenden fortsatte att gälla efter att det generella besöksförbudet i Sverige upphörde den 1 oktober förra året. Nu kritiseras kommunen av Inspektionen för vård och omsorg.

Trosa kommun är en av ett 30-tal kommuner som granskats av Ivo efter att de införde ett lokalt besöksförbud när det nationella förbudet slutat att gälla.

Ivo skriver i sitt beslut att det inte var tillåtet att begränsa de boendes rätt att ta emot besök i sitt eget hem på det sätt som Trosa kommun valde att göra. En sådan begränsning får bara göras med särskilt beslut från Folkhälsomyndigheten eller med samtycke från de boende.

Ingen åtgärd

Vård- och omsorgsnämnden i Trosa har uttryckt till Ivo att man upplevde en bekymmersam ökning av covid-19 i kommunen och att man gjorde en avrådan om besök efter att ha genomfört en riskanalys. Istället erbjöds de äldre säkra besöksplatser utomhus som kunde bokas alla dagar i veckan.

Trots det ser Ivo mycket allvarligt på begränsningarna, som de menar innebar en inskränkning på de enskildas rättigheter. Men eftersom kommunens besöksstopp upphävdes den 8 februari i år kommer man inte att vidta någon ytterligare åtgärd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.