På Trosagårdens dörr sitter de här lapparna uppsatta. Foto: SVT

Tre bekräftade coronafall på äldreboende – Trosa avråder från besök

Uppdaterad
Publicerad

Efter att tre bekräftade fall av covid-19 konstaterats på Trosagårdens äldreboende i Trosa avråder nu kommunen starkt från besök på samtliga särskilda boenden.

– Med tanke på den stora smittspridning som sker just nu vill vi skicka signalen att det är olämpligt, säger Fredrik Yllman, vård- och omsorgschef.

Det var på måndagsmorgonen som Trosagården fick beskedet om att tre brukare har drabbats av covid-19. Det är i nuläget oklart hur smittan kom in och smittspårning pågår i samarbete med Region Sörmland.

– Det är jättetråkigt att få in smitta och synd om de som drabbas, säger boendets enhetschef Emelie Littorin.

Coronaviruset i Sörmland

Hon säger att de haft tid att förbereda sig och att rätt kompetens och skyddsutrustning finns på plats för att hantera situationen.

Avdelning spärras av

Enligt kommunens rutiner kommer nu avdelningen som är drabbad att spärras av och man inleder något som kallas kohortvård. Striktare rutiner kring hygien och personalomsättning.

– Jag vill belysa den duktiga personalen som kämpar med det här, säger Emelie Littorin.

Många besök

Mot bakgrund av de tre bekräftade fallen går kommunen ut med en stark avrådan från besök på äldreboenden. Avrådan gäller tillsvidare.

– Sedan besöksförbudet lyftes i somras är det många som har längtat efter att få besöka sina anhöriga och det har varit många besök, säger Fredrik Yllman, vård- och omsorgschef.

– Problemet just nu är också att det har varit dåligt väder och då har besöken ägt rum inomhus. Då är risken för smittspridning större.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet