I klippet ovan berättar Mikael Edlund (S), vård- och omsorgsnämndens ordförande om de har rätt att neka besökare från att träffa anhöriga. Foto: SVT/TT

Hårdare besöksrestriktioner på äldreboenden i Eskilstuna: ”Vi vill inte ha er här”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen infördes hårdare besöksrestriktioner på vård- och omsorgsboenden i Eskilstuna.

– I princip gäller besöksförbud, säger Mikael Edlund (S), vård- och omsorgsnämndens ordförande.

Enligt Mikael Edlund har Eskilstuna kommun i stort sett infört ett lokalt besöksförbud för anhöriga till människor som bor på vård- och omsorgsboenden i Eskilstuna.

– I alla fall så långt som lagen medger. Det är bara smittskyddsläkaren som kan bestämma om ett totalt besöksförbud. Uppmaningen till anhöriga är att ”vi vill inte ha er här”, säger Mikael Edlund.

Coronaviruset i Sörmland

Han säger att kommunens besöksförbud är partiellt – alltså att vissa besök av anhöriga kan ske efter samråd med verksamheten.

– I vissa ömmande fall så kan man tillåta besök. Till exempel när det gäller någon som är i livets slutskede eller firar sin 90-årsdag. Men det är det sunda förnuftet som gäller, säger Edlund.

Under måndagen gick Trosa kommun ut med liknande rekommendationer efter att tre personer på ett äldreboende smittats av covid-19. 

Besöksrestriktionerna innebär att:

  • Kommunen avråder från icke nödvändiga besök på våra vård- och omsorgsboenden.
  • Alla besök som ska genomföras behöver koordineras med boendet för att minimera risken för smittspridning.
  • Besökare som har förkylningssymtom ska stanna hemma.

Källa: Eskilstuna kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet