Davud Björkryd tränar bordtennis 16 timmar i veckan, och det har gett reslutat. Inte minst när det kommer till serven. Foto: SVT

J-O Waldners rekord slaget av tioåring

Uppdaterad
Publicerad

Trots att David Björkryd bara är tio år gammal har han redan varit med i senior-SM i bordtennis. Men så är han också en av landets bästa spelare i sin åldersklass.

I Munktellarenan i Eskilstuna tränar David Björkryd 16 timmar pingis i veckan. På det blir det dessutom fyra timmar fys. Hans målsättningen är glasklar.

– Jag ska bli en av de tio bästa i världen, säger han.

Sportfredag

Mycket träning

Mattias Syrén, tränare Eskilstuna bordtennisklubb. Foto: SVT

David har tränat sedan han var fyra år och det har gett resultat. I dag är han en av de bästa i landet och nyligen vann han en tävling för elvaåringar.

– Han har snabbt fotarbete och har en bra speluppfattning för att vara tio år, säger tränaren Mattias Syrén.

Yngst i SM

I början av mars var det senior-SM i bordtennis och då slog David J-O Waldners rekord som yngste spelare i SM genom tiderna. David ställde upp i klassen mixed dubbel tillsammans med sin mamma. Tyvärr gick de inte vidare i sin pool men David samlade ändå på sig goda erfarenheter.

– Jag lärde mig att kämpa för varje boll och inte ge upp men det roligaste var att spela med mamma, säger David Björkryd.

Serven ska ge skruv

David trivs med att spela längre bort från bordet men det är spel med forehand och framförallt serven han gillar mest.

– Jag får mycket skruv i servarna så bollen går ut när motståndaren ska slå tillbaka den, säger David Björkryd.

Pingis är på gång i Eskilstuna. Snart kommer bordtennis på schemat på Rekarnegymnasiet.

Se hela inslaget på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sportfredag

Mer i ämnet