Hör Jack Åkerblom, 16 år, berätta om sina erfarenheter av att vara transperson i Eskilstuna. Foto: SVT

Jack har startat Sörmlands första förening för transpersoner

Uppdaterad
Publicerad

För fyra år sedan förstod Jack Åkerblom att han inte var ensam om att ha fötts i fel kropp. Idag är han 16 år och står bakom Sörmlands första förening för transpersoner.

För Jack Åkerblom från Eskilstuna har det alltid känts fel att vara tjej och redan som barn uttryckte han frustration kring grupperingar som skapades på grund av kön. När Jack var elva år fick han ett begrepp på det han kände och började definiera sig som transperson.

– I början förstod inte mina föräldrar och det var svårt för dem att förstå. De flesta av mina vänner tog emot det bra, berättar han.

Jack och hans pappa vill hjälpa andra

Jack tror att det finns en stor okunskap i samhället kring vad transpersoner går igenom. Något som han hoppas ändra på med Transammans i Eskilstuna, som han startade tillsammans med sin pappa.

– Jag hoppas att lokalavdelningen kan visa andra transpersoner att det är ok det de känner och att det inte alls är konstigt. Och att föräldrar och andra närstående kan utbildas i hur de kan stötta någon som är transperson, säger han.

I videon hör du Jack berätta om sina erfarenheter av att vara transperson i Eskilstuna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.