Undrar du vilken som är Transammans populäraste aktivitet? Hör Miriam Reuterstrand Ighe, kommunikatör på förbundet, berätta. Foto: SVT

Det här är Transammans – förbundet för Sveriges transpersoner

Publicerad

För åtta år sen drog RFSU Västerås och RFSL Ungdom Västerås igång ett projekt för transpersoner och närstående. Två år senare bildades förbundet Transammans. Idag finns 15 aktiva lokalavdelningar med 800 medlemmar från Kiruna till Malmö. Och de blir allt fler.

RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter, har funnits i över 60 år. Trots det finns ett behov för ett eget förbund för transpersoner.

– RFSL och RFSL ungdom gör jättebra saker och vi har mycket samarbete med dem, både lokalt och nationellt men det som är unikt för Transammans är att vi bara fokuserar på transpersoner och även jobbar för närstående, berättar Miriam Reuterstrand Ighe.

Fokuserar på transpersoner och närstående

Det handlar oftast om föräldrar och syskon men det kan också vara en bästa vän som man bor med.

– Det finns forskning som visar att det är den enskilt viktigaste saken när det kommer till transperoners hälsa – att man har stöd av de som är närmast en. Sen är det inte alltid så lätt att vara närstående till en transperson. Som förälder kan man till exempel bli ifrågasatt i sitt föräldraskap och som partner kan man få sin sexuella läggning ifrågasatt, säger Miriam Reuterstrand Ighe.

Vad är trans?

  • En transperson är någon som inte alls eller delvis identifierar sig med det kön som man tilldelats vid födseln.
  • Ordet trans är latin och betyder förflytta/överskrida/på andra sidan. Det syftar till att en transperson på något sätt har överskridit det kön som den blev tilldelad.
  • Att vara transperson är inte en sjukdom. Vissa transpersoner upplever ett lidande, så kallat könsdysfori, kopplat till att de inte identifierar sig med det kön de tilldelas.

Källa: Transammans

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.