Foto: SVT

”Jag kände mig helt hopplös”

Uppdaterad
Publicerad

Ett-två barn i varje klass utsätts varje dag för mobbning. En av dem var 16-årige Rasmus från Eskilstuna som utsattes både fysiskt och psykiskt.

– Jag kände mig jävligt ensam. Jag tänkte att jag aldrig kommer hitta någon vän, jag kommer aldrig må bra, jag kommer aldrig få något jobb, jag kommer aldrig hitta någon flickvän. Jag kände mig helt hopplös, jag undrade varför jag ens fanns till i världen, säger Rasmus.

SVT–satsning

I samband med SVT:s nya program Morgans mission uppmärksammar även SVT Nyheter Sörmland mobbning och kommer i veckan ta upp ämnet ur flera olika synvinklar.

Enligt organisationen Friends utsätts 60.000 svenska barn för mobbning varje dag och de sörmländska barnen är förstås inget undantag.

Rasmus bor i Eskilstuna och är i dag 16 år. När han gick i grundskolan hade han några riktigt tuffa år, då ett gäng skolkamrater gav honom ett rent helvete.

– De slog mig ett par gånger och det var jobbigt att gå till skolan. De kunde säga ”skelögda kossa” till mig. Jag har ett brytningsfel på ögat, det kan ju inte jag rå för, säger han.

”En del lärare skiter i att elever blir mobbade”

Rasmus tog sig igenom den tuffa tiden. Mycket tack vare en bra kompis som hjälpte honom när det var som värst och det var även vissa av lärarna som tog hans parti. Men på det stora hela tycker han att det finns mer att önska av de vuxna på skolorna.

– De måste agera i tid! En del lärare skiter i att elever blir mobbade, de tänker ”fine, det är din ensak!”, säger han.

Drar nytta av energin

I dag mår Rasmus mycket bättre, han tycker att det är kul att gå till skolan och tycker även att lärarna gör ett bra jobb. Att han diagnostiserats med ADHD är inget som han någon gång sett som ett hinder för en ljus framtid, utan snarare som en tillgång inför den.

– Jag har inte känt mig speciell, bara att jag har lite mer energi och pratat mer. Men jag vill bli fotbollskommentator, så det passar ju!

Är det drömmen, att bli fotbollskommentator?

– Ja, eller brandman. Något av dem.

SVT GRANSKAR

Visa

SVT granskar mobbningen i skolan i samband med realityserien ”Morgans mission” som har premiär 5 oktober.

I vår granskning vill vi gärna ta del av dina berättelser och upplevelser: Har du blivit mobbad? Har du mobbat? Oroar du dig för barnen? Berätta för oss på SVT Nyheter Sörmlands Facebook-sida, eller via Twitter genom hashtagen #mobbning.

Det går också bra att maila oss på: sormland@svt.se

  • Morgans mission

I serien ”Morgans mission” får man följa skådespelaren Morgan Allings kamp mot mobbning och kränkningar. Tillsammans med en av landets främsta forskare i området tar Morgan sig an en helt vanlig 8:e klass och lär dem om mobbning.

Serien är i fem delar och sänds på måndagar klockan 20.00 i SVT1 och SVT Play.

Här kan du läsa mer om programmet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#mobbning

Mer i ämnet