Patric Johansson (M) är kommunpolitiker i Strängnäs. Foto: Arkiv

M-politikern: ”Jag slarvade, hade inte alla dokument i ordning”

Uppdaterad
Publicerad

Moderatpolitikern Patric Johansson i Strängnäs inkasserade arbetslöshetsersättning under tre månader – trots att han fått ett avgångsvederlag på drygt 500.000 kronor. Nu har han åtalats för bidragsbrott.
– Jag var slarvig, och när jag insåg mitt fel var det redan för sent.

Åklagaren lämnade in stämningsansökan i fredag. Ansvarsyrkanden gäller bidragsbrott eller vårdslöst bidragsbrott.

Moderatpolitikern Patric Johansson säger sig vara mycket förvånad:

– Jag blev chockad eftersom felet begått 20 januari 2015. Jag har skrivit på ett dokument, med facit i hand så råder det inga tvivel om att det är jag som skrivit på det. Men jag har ingen förklaring till att jag gjorde det. Jag slarvade, hade inte alla dokument i ordning.

Patric Johansson

Enligt Patric Johansson avsåg han för två år sedan att undersöka om han kunde ta del av den tilläggsförsäkring som han betalat till Civilekonomernas riksförbund genom åren.

Hade höga befattningar

Patric Johansson har tidigare haft höga befattningar inom läkemedelsindustrin, och fick ett avgångsvederlag på 512.500 kronor när han lämnade sin senaste anställning.

Hur det kom sig att han istället inkasserade arbetslöshetsersättning under tre månader tycker han själv är svårt att förstå.

– Vi har det väldigt gott ställt så jag har inte något behov av a-kassa. Det gör det hela än mer absurt. Men att kunna beredas den här försäkringen skulle man stå till arbetsmarknadens förfogande. Det var därför jag hamnade hos Arbetsförmedlingen.

LÄS MER: Patric Johansson tar timeout från politiken

Både A-kassa och arvode

Samtidigt som Patric Johansson fick arbetslöshetsersättning från A-kassan var han gruppledare för Moderaterna, vilket han också fick ett arvode ifrån.

Det uppgick till 15.250 kronor.

– Jag tänkte att jag egentligen inte kunde vara aktuell för en arbetslöshetsförsäkring, eftersom jag då hade ett arbete, jag var ju gruppledare för Moderaterna. Men konstigt nog räknades det inte som ett arbete. För att kunna beredas den här försäkringen skulle man stå till arbetsmarknadens förfogande. Det var därför jag hamnade hos Arbetsförmedlingen.

I slutet av mars valdes Patric Johansson till ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Strängnäs.

– Då meddelade jag att jag inte är arbetslös, jag skulle göra något annat. Annars hade jag tänkt arbeta jämsides med politiken. Då kontaktade jag Akademikernas för att ställa allt till rätta.

– Vi reglerade våra ekonomiska förehavanden och med det hoppas jag att saken skulle vara ur världen.

”Hade inget uppsåt”

När ett bidrag utbetalats felaktigt, som överstiger 5.000 kronor så polisanmäls detta. I slutet av förra året kallades Patric Johansson till ett polisförhör.

– Jag sa att jag var villig att ta ett strafföreläggande för detta.

– Jag har alltid velat göra rätt för mig. Jag gjorde ett misstag, men jag menar att jag inte hade något uppsåt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Politiker åtalad för bidragsbrott

Mer i ämnet