Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De här hoten sticker ut – hör riksjaktvårdskonsulenten och sörmlänningen Daniel Ligné om hoten han fått. Foto: SVT

Jägaren som fått hundratals hot: ”Hotas min familj har man gått över för många gränser”

Uppdaterad
Publicerad

Hoten startade på allvar när beslutet om den första licensjakten på varg kom 2010 och sörmlänningen Daniel Ligné från Jägareförbundet blev en offentlig person i vargjaktsdebatten.

– Jag satt i olika morgonsoffor och första veckan fick jag 160 hot av olika slag. Det var något vi inte var förberedda på, en fullständig chock, säger han.

Nu finns det upparbetade rutiner med polis och Säpo som gör riskbedömningar av alla nya hot han får, något han nyligen berättat om i Svensk Jakt.

– Majoriteten av hoten kommer in efter klockan 22 på fredags- och lördagskvällarna, främst via sociala medier där hotet bara är en knapptryckning bort. Sedan finns en liten, liten grupp som är mycket mer utstuderade, säger riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné.

Varg i Sörmland

Staten som fattat beslutet

Det är när hoten riktas mot familjen som han tycker att det gått får långt.

– Jag tycker man får tycka vad man vill i ett demokratiskt samhälle, men jag tycker man ska spela schysst och inte ge sig på någons familj, säger Daniel Ligné.

– Samtidigt ska man komma ihåg att det inte är jägarna som bestämmer vilka stora rovdjur som ska jagas. Det är staten, Naturvårdsverket, riksdagen, regering och ytterst länsstyrelsen, säger han.

Jägare som hotar

Det förekommer även att jägare hotar jaktkritiker. Men Daniel Ligné menar att man från Svenska Jägareförbundets sida ansträngt sig för att göra debatten mer sansad.

– Vid den första licensjakten på varg 2010 var inte jägarna ett dugg bättre än de som värnar vargar. Däremot har vi gjort ett väldigt riktat arbete med att “städa bort” de värsta åsikterna. Sedan finns det ungefär 300 000 jägare i Sverige och det är klart att det finns knäppisar bland dem, säger Daniel Ligné.

I klippet berättar han om hoten som sticker ut och hur man förklarar för sina barn att pappa hotas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Sörmland

Mer i ämnet