På åkerfältet syns tydliga klövtramp överallt. Foto: Björn Gustavsson

Lantbrukare välkomnar nytt beslut om skyddsjakt på hjortar

Publicerad

Efter årsskiftet blir det lättare för lantbrukare att skjuta dov- och kronhjort. Ett regeringsbeslut som glädjer flera sörmländska lantbrukare, som sett en betydligt minskad skörd på grund av viltskador.

Regeringens beslut att låta lantbrukare skjuta årskalvar av dov-och kronhjort utan att behöva ansöka om skyddjakt först, tas väl emot av lantbrukare i Sörmland.

– Det är jättebra tycker vi. Där det är som värst har folk till och med slutat odla för att det inte är lönsamt. Viltet äter upp allt, säger Margareta Malmquist, ordförande för Lantbrukarnas riskförbund i Sörmland.

Minskad skörd

Regeringsbeslutet bygger på en hemställan från Lantbrukarnas riksförbund, Jordägarförbundet, Jägarnas riksförbund och Skogsägarförbundet. LRF Sörmland gjorde en egen undersökning där 20 procent av lokalavdelningarna uppgav att de hade 30 procent skador på sin brukade mark.

– Det är dovhjorten som är problemet här. De trampar och betar ner. Skotten tar även stryk och då blir det svårare för dem att växa på våren, och då blir det inte full skörd.

– Jag förlorar cirka 100.000 kronor i nedsatt skörd, säger Jan Hellmark, lantbrukare i Runtuna.

Värst kring Nyköping

Robert Gustafsson är lantbrukare i Stigtomta. Han uppger att 80 procent av hans årskörd försvann på grund av dovhjortsskador.

– Det är en ständig kamp. För ett tag sen hade sex hektar blivit nermalt på bara åtta dagar. Istället för att fråga oss hur många vi ska skjuta kanske vi ska fråga oss hur många vi ska ha kvar? säger han.

Regeländring jaktförordning

Regeländringen i jaktförordningen innebär att skyddsjakt får ske på årskalvar av dov-och kronhjort med vissa restriktioner under perioden 1 juli till den 15 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.