Jansson(S): Eskilstuna har inget specifikt fokus på nyanlända i frågan om extratjänster. Foto: Alexander Weimar/TT

”Det är inte bara att stoppa in folk i verksamheter och tro det ska funka”

Uppdaterad
Publicerad

Trots regeringens storsatsning så är det få nyanlända som fått extratjänster. Jimmy Jansson, kommunalråd i Eskilstuna, menar att man inte lägger något extra fokus på just nyanlända utan fokuserar mer på att personen ska fungera på den extratjänst som den sätts i.

Regeringen har storsatsat på så kallade extratjänsterna i hopp om att det ska hjälpa personer som befinner sig i etableringsfasen, det vill säga nyanlända och långtidsarbetslösa ut på arbetsmarknaden. Men många arbetsplatser inom kommuner och landsting har inte tagit emot personer som befinner sig i etableringsfasen, fastän staten betalar hela lönen.

LÄS MER: Det här är en extratjänst

Inget speciellt fokus på nyanlända

I Eskilstuna kommun så har man blivit tilldelade totalt 39 extratjänster men endast tre av de har tillsats.

– Vi har inget speciellt fokus på nyanlända utan vi utgår ifrån varje enskild individ där hon eller han står. Vi utgår inte vart man kommer ifrån utan vart man ska, säger Jimmy Jansson, socialdemokratiskt kommunalråd i Eskilstuna.

LÄS MER: Få extratjänster till nyanlända

Enklare sagt än gjort

Flera kommunpolitiker i Sverige har uttalat sig om extratjänsterna och säger att en stor utmaning är att få fram handledare till personerna som tas in.

– Det är ju inte bara att stoppa in människor i kommunal verksamhet och förvänta sig att det funkar. Kommunal verksamhet är avancerade saker och vi måste se till att vi kan leverera bra till våra medborgare, säger Jimmy Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.