Anonym bild. En tjej i gymnasieålder med brunt hår sitter på en gunga. Bilden är tagen bakifrån så att man inte ser tjejens ansikte.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När Jasmine var tio år gammal hamnade hennes mamma i fängelse efter att ha begått ett brott. Hör Jasmine berätta om hur det var i klippet ovan. Foto: SVT

Jasmine mobbades när mamman hamnade i fängelse – nu ska stödet till barnen stärkas

Uppdaterad
Publicerad

Många kommuner saknar insatser för att hjälpa barn med anhöriga i fängelse. Nu ser Socialstyrelsen över hur stödet ska kunna stärkas.

17-åriga Jasmine var tio år när hennes mamma åkte in i fängelse, och hon fick leva med skam och mobbning från klasskamrater.

– De såg mig som ett barn till en kriminell, inte som ett oskyldigt barn, säger hon.

Jasmine säger att hon aldrig mått så dåligt som när hennes mamma satt i fängelse. Hon var bara tio år gammal när hon kramade om mamma och tog farväl.

– Det var den värsta dagen i mitt liv, säger hon.

Stor brist på stöd i landet

30 000 barn i Sverige har minst en förälder i fängelse eller frivården samtidigt som 79 procent av landets kommuner saknar insatser för barnen, enligt en kartläggning som Socialstyrelsen gjorde 2018.

– Det blev tydligt för oss att det är ett problem att kommuner inte har insatser för de här barnen, säger Agnes Lundström, en av utredarna bakom kartläggningen.

Under 2021 fick därför myndigheten i uppdrag av regeringen att hitta sätt att stärka stödet. Uppdraget pågår fram till 2025 och nu till hösten kommer myndigheten att presentera underlag för att höja socialsekreterares kunskapsnivå.

– Det ska hjälpa socialsekreterare att kunna möta den här gruppen och möta deras behov utifrån forskning, säger Agnes Lundström.

Vill se större insatser för barnen

Enligt barnrättsorganisationen BUFFF (Barn och ungdom med förälder/familjemedlem i fängelse) är det 160 000 barn i Sverige som varje år har en förälder som lagförs för brott. BUFFF menar att det är oerhört viktigt att målgruppen får ökat stöd.

– Barnkonventionen är lag i Sverige och de har rätt till stöd. Jag hoppas att Socialstyrelsens underlag till kommunerna kommer göra skillnad för många. Det är viktigt att öka informationen om att den här målgruppen existerar och att de får det stöd de behöver, säger Denise Larsson, familjestödjare på BUFFF.

Hör Jasmine, som egentligen heter något annat, berätta i klippet ovanför om hur det var att ha en förälder i fängelse som barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.