Ung kvinna med mörkt hår och svart tröja tittar in i kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vissa är tyvärr vana”, säger familjestödjaren Denise Larsson. Hör henne berätta hur barnen påverkas. Foto: SVT

BUFFF öppnar i Eskilstuna – ska ge stöd till barn med anhöriga i fängelse

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av maj kommer barnrättsorganisationen BUFFF att etablera sig i Eskilstuna för att stärka stödet för barn med föräldrar eller andra anhöriga i fängelse.

– Det finns ett stort behov, säger familjestödjaren Denise Larsson på BUFFF (Barn och ungdom med förälder/familjemedlem i fängelse).

Den 30 maj slår de upp den nya lokalen. Inför själva invigningen har Denise Larsson under flera månader haft samverkansmöten med socialtjänsten, Socialstyrelsen och andra instanser för att få en bättre bild av vilket behov av anhörigstöd barn och unga har i Eskilstuna.

– Det finns inget anhörigstöd som direkt är kopplat till själva frihetsberövandet. Det är stort fokus på kriminaliteten och vem som gör vad, men man tappar fokuset på de anhöriga, säger hon.

”Eskilstuna sticker ut”

BUFFF ger stöd till barn och ungdomar med förälder eller annan familjemedlem i fängelse, häkte eller frivård.

Organisationen uppskattar att det är 160 000 barn i Sverige varje år som har en förälder som lagförs för brott. Enligt en kartläggning som Socialstyrelsen gjorde 2018 har 30 000 barn minst en förälder i fängelse eller frivården, samtidigt som 79 procent av landets kommuner saknar insatser för de här barnen.

– Eskilstuna sticker ut eftersom att det är en liten kommun, i jämförelse med till exempel Stockholm, med otroligt stora problem.

Sedan tidigare finns BUFFF i Nyköping, vilket gör kontoret i Eskilstuna till det andra i Sörmland.

– Jag hoppas vi kommer göra skillnad, säger Denise Larsson.

Hör henne berätta om många barns situation i videoklippet ovanför

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.