Eva Burman, chefredaktör och ansvarig utgivare på Sörmlands Media Foto: Mikael Andersson

Efter granskningen: JO utreder regionen och kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Eva Burman, chefredaktör och ansvarig utgivare på Sörmlands Media, gjorde en JO-anmälan i mitten av maj efter tidningarnas granskning av hur länets kommuner och regionen agerat i samband med coronapandemin. Nu har justitieombudsmannen beslutat att granska kommunerna och regionen.

Sörmlands media har i en granskning avslöjat vad de menar är en mörkläggning av hur utbredd coronasmittan varit inom äldreomsorgen.

Enligt tidningarna inom Sörmlands media har kommunerna tillsammans med regionen pratat ihop sig om en strategi mot media och enats om att dröja med att svara på frågor.

Har tillbakavisat mörkläggning

Det här dock något som både kommuner och regionen tillbakavisat. De har i stället bland annat sagt att de inte kunnat delge tidningarna alla uppgifter på grund av patientsekretessen.

Efter granskningen JO-anmälde Eva Burman, chefredaktör på Sörmlands Media, toppchefer och andra tjänstemän i länets kommuner samt i region Sörmland.

Vill ha svar

Nu har Justitieombudsmannen beslutat att inleda en granskning och har därför skickat ut ett flertal frågeställningar till länets kommuner och region Sörmland. Frågorna handlar om hur de anmälda agerat i samband med tidningarnas granskning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.