Eva Burman, chefredaktör och ansvarig utgivare på Sörmlands Media Foto: Mikael Andersson

Chefredaktör JO-anmäler kommun- och regiontoppar

Uppdaterad
Publicerad

Eva Burman, chefredaktör och ansvarig utgivare på Sörmlands Media, har JO-anmält toppchefer och andra tjänstemän i länets kommuner samt i region Sörmland. Flera av de anmälda har tidigare förnekat att de skulle ha mörkat uppgifter under corona-krisen.

Tidningarna inom Sörmlands media där Eskilstuna-Kuriren, Södermanlands Nyheter och Katrineholms-Kuriren ingår, har i ett flertal artiklar granskat hur information från myndigheter i Sörmland har hanterats under corona-pandemin.

Påtalar allvarliga brister

Nu har chefredaktör Eva Burman skickat in en anmälan till Justitieombudsmannen, JO.

”Enligt min mening är de brister som därvid uppdagats av så allvarlig art att JO bör undersöka saken och överväga att inleda ett tillsynsärende”, skriver hon i anmälan.

Många anmälda

Det är ett flertal chefer och tjänstemän som nu anmäls av chefredaktör Burman:

”Kommundirektörerna och andra berörda tjänstemän jämte kommunjurister och socialchefer i Eskilstuna, Strängnäs, Flen, Katrineholm, Nyköping, Oxelösund, Trosa, Gnesta kommuner samt Regiondirektören, Kommunikationsdirektören och chefsjuristen i region Sörmland”, skriver hon.

Motarbetat utlämnande av handlingar

Hon menar bland annat att kommunerna och regionen tillsammans mörkat, fördröjt och motarbetat utlämnandet av allmäna handlingar och lagt upp gemensamma strategier för att slippa lämna ut siffror kring covid-smitta inom äldreomsorgen.

Chefer nekar

Det här har dock förnekats av de chefer SVT talat med tidigare. Så här sa bland annat kommundirektören i Katrineholm, Sari Eriksson:

– Anledningen att vi inte lämnat ut detaljerade uppgifter är för att vi inte har den sammanställningen och vi kan inte lämna ut något vi inte har.

Johan Lindström, chef på vård- och omsorgsförvaltningen i Eskilstuna sa så här om att lämna ut exakta uppgifter om spridningen på äldreboenden i kommunen:

– Jag anser att vi inte kan lämna ut den uppgiften för att ingen ska riskera att hängas ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.