Hällbyanstalten utanför Eskilstuna. Foto: Arkivbild/SVT

JO kritiserar Hällbyanstalten: Fångar måste ha vinterkläder

Uppdaterad
Publicerad

Hällbyanstalten kritiseras av Justitieombudsmannen, JO, för att inte ha gett fångarna lämpliga ytterkläder vid vinterväder.

JO fick in en anmälan från en intagen den 21 december 2017. I anmälan framgår det att bara tre av 19 intagna har tillgång till en vinterjacka.

Resterande erbjuds bara en fleecejacka vilket i sin tur lett till att många av dem inte har utnyttjat sin rätt till att vara ute. Anstalten menar att inga jackor finns och att det inte är möjligt att köpa in några.

Följde avtal och regler

Kriminalvården menar att den enskilda anstalten inte kan kritiseras för bristerna då den följt de avtal och regler som kommunicerats på central nivå i myndigheten.

I Kriminalvårdens yttande framgår det samtidigt att flera anstalter gjort bedömningen att de plagg som finns inte fungerar i alla väder.

Vissa anstalter har valt lokalt att ha ett utökat sortiment både genom egna inköp och genom att bevara plagg från tidigare kollektioner.

Intagna kommer att få vinterkläder

Men Hällbyanstalten har valt att inte köpa inte något och får därför kritik av JO. I anmälan står det dock att JO ser positivt på att Kriminalvården håller på att arbeta fram en klädkollektion till de intagna nitton.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.