De intagna har blivit av med både text-tv och DN på senaste tiden. Nu JO-anmäler de Hällbyanstalten. Foto: SVT/TT

Fångarna protesterar: Vill ha tillbaka text-tv och DN

Uppdaterad
Publicerad

Intagna på Hällbyanstalten har anmält fängelseledningen till Justitieombudsmannen (JO). Skälet är att ledningen valt att dra in fängelsets prenumeration på tidningen Dagens Nyheter och tagit bort text-tv.

Enligt JO-anmälan, som skrivits under av elva fångar, motiverar ledningen sitt beslut med att intagna kan ta del av omvärldsinformation genom att titta på tv i stället. Anmälarna menar dock att det inte räcker. Dels är det diskriminerade mot hörselskadade och dels försvårar det de intagnas anpassning till samhället, menar fångarna.

En form av psykisk tortyr

I anmälan skriver fångarna att bristen på tidningar gör att de känner sig isolerade från omvärlden, något de menar utgör en form av psykisk tortyr. Att själva prenumerera på tidningar är inget alternativ då deras ersättning inte täcker kostnaden, skriver de. Därför vill de att anstalten åter ger dem tillgång till tidningar och text-tv.

Eskilstuna

Enligt anmälan har anstalten svarat att DN-prenumenationen sagts upp av kostnadsskäl. JO har inte fattat något beslut om att gå vidare med ärendet än.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eskilstuna

Mer i ämnet