Monica Johansson (S), landstingsstyrelsens ordförande. Foto: SVT

Jobben i Nyköping – knäckfrågan för Sörmland i nya Svealandsregionen

Publicerad

I dag hölls det första mötet med representanter från alla län som är tänkta att ingå i den nya Svealandsregionen. En viktig fråga som lyftes från sörmländskt håll handlar om de statliga jobben i Nyköping.

Det var för ett par veckor sedan som indelningskommittén presenterade förslaget att Sörmland ska bli del av en stor Svealandsregion, detta tillsammans med Gävleborg, Dalarna, Örebro, Västmanland och Uppsala län.

Under måndagsförmiddagen träffades representanter från varje län och indelningskommittéerna i Stockholm för ett första möte. Sörmlands representanter var landstingsstyrelsens ordförande Monica Johansson (S) och Regionförbundet Sörmlands ordförande Viking Jonsson.

”Finns en acceptans”

– Det finns en acceptans för att fortsätta diskussionen om nya regionen, ingen kanske gör vågen men ingen säger ”absolut inte”, säger Monica Johansson till SVT Nyheter Sörmland.

Sedan tillägger hon:

– Alla var väldigt tydliga med att om vi ska gå fram med detta är 2019 en bra tid. Sex år är för lång tid att leva med det här.

En viktig fråga för Sörmland och Nyköping handlar om de statliga jobben på länsstyrelsens, landstingets och Regionförbundets administration.

Viktiga jobb i Nyköping

– Vi pratade om flerkärnlighet och att allt inte ska koncentreras till ett ställe. Statens myndigheter ska finnas på fler ställen än ett i regionen. Vi kommer jobba hårt för det och det krävs någon kompensation till Nyköping i så fall. Det kommer vara avgörande, säger Monica Johansson.

7 april ska alla parter träffas för ett nytt möte.

– Då ska vi diskutera mer innehåll, principer och sakfrågor, säger Monica Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.