Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annelie Benli som är vägledare på Jobbcentrum berättar om hur hon tycker att deras närvaro i Fröslunda ökar motivationen hos människor. Foto: Fanny Asplund/SVT

Jobbfokus på öppna förskolan och bibliotek ska få fler i arbete

Publicerad

Arbetslösheten i Eskilstuna är hög och särskilt i områdena Lagersberg-Råbergstorp och Fröslunda-Vilsta. I hopp om att få den att sjunka har kommunen startat projektet Mötesplatser med jobbcentrum.

I projektet samarbetar de fyra förvaltningarna arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen, socialförvaltningen, kultur- och fritidsförvaltningen samt barn- och utbildningsförvaltningen.

– Vi hjälper varandra i varandras frågor, säger projektledaren Åsa Emilsson.

Följ dina lokala nyheter om valet i Sörmland

Det här arbetssättet tror kommunen kan vara ett framgångsrecept.

Nytt grepp

Förutom att arbetet är gränsöverskridande har också Jobbcentrum flyttat ut till kommunens prioriterade stadsdelar Årby och Fröslunda.

– Det är också ett nytt grepp, att man möter medborgarna där de finns och verkar, säger Malin Skoglund.

Vägledarna tar emot personer som har ett insatsbeslut om ekonomiskt bistånd men har också en så kallade medborgarservice, där vem som helst i området kan komma in och be om hjälp.

• I videoklippet ovanför berättar projektledaren Åsa Emilsson om hur man konkret arbetar med jobbfokus på exempelvis öppna förskolan.

53 i riktiga jobb

Mötesplatser med jobbcentrum drog igång 2019 men har inte utvärderats ännu på grund av att pandemin satte käppar i hjulet för verksamheterna.

Enligt kommunen kom 53 personer ut i riktiga jobb under 2021 och fram till mitten av maj i år. Utöver det fick 70 personer någon form av subventionerad anställning, en tillfällig anställning där arbetsgivaren får en viss ekonomisk kompensation för lönen från Arbetsförmedlingen.

Civilsamhället måste samarbeta

Projektledaren Åsa Emilsson och en av vägledarna på Jobbcentrum, Annelie Benli, lyfter båda upp att samarbete i civilsamhället är en viktig faktor för att lyckas få fler i jobb.

– Utan föreningarna och trossamfunden hade vi inte klarat det här, säger Annelie Benli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Sörmland

Mer i ämnet