Jonas Sjöstedt när han talade på första maj. Foto: Adam Ihse / TT

Jonas Sjöstedt i Eskilstuna: Därför ska vi inte lämna EU

Uppdaterad
Publicerad

Kampen mot högerextremismen är en av orsakerna till att Vänsterpartiet inte driver kravet om att Sverige ska lämna EU, sade vänsterledaren Jonas Sjöstedt när han på fredagen besökte Eskilstuna.

Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiets toppkandidat till Europaparlamentet Deniz Butros besökte Eskilstuna som startskott för partiets valkampanj.

Enligt partiprogrammet driver Vänsterpartiet kravet om att Sverige ska lämna EU, men så här inför EU-valet låter det annorlunda. I partiets valplattform heter det att ”...det är inte aktuellt just nu”.

EU-valet 2019

– Det finns en verklig risk att högerextrema partier får inflytande över Sverige via EU och en vänsterframgång i valet vore en motvikt, säger Jonas Sjöstedt (V).

Kan söka stöd hos M och KD

I höst ska medlemsländerna slutförhandla om EU:s långtidsbudget. Enligt ett utkast så föreslås Sverige betala 15 miljarder mer i avgift till EU om budgeten ska gå ihop efter Brexit, Storbritanniens EU-utträde.

Men det motsätter sig Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt är beredd att söka stöd hos Moderaterna och Kristdemokraterna för den linjen.

– Jag tror att de är mer restriktiva när det gäller budgeten. Jag vet hur regeringen brukar ge efter till EU, säger Jonas Sjöstedt (V).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet