Hör bibliotekschefen Hanna Rasmussen berätta om besökarnas reaktioner på att de kan få komma in på biblioteket efter att personalen gått hem. Foto: SVT

Biblioteket i Katrineholm håller öppet – även när mörkret faller

Uppdaterad
Publicerad

Katrineholmarna kan sedan en dryg månad tillbaka besöka biblioteket även utanför de ordinarie öppettiderna. Med en tagg och en kod till dörren kan de komma hit när de vill mellan klockan 6 och 22 varje dag.

Bibliotekschefen Hanna Rasmussen säger att besökarnas reaktioner i många fall först varit avvaktande – men sedan positiv.

– Det är ju fantastiskt att man kan få tillgång till den här lokalen många fler timmar per dygn än hittills, säger hon.

Fick inte kameraövervaka

Katrineholm är inte först ut med meröppet i Sörmland. Biblioteken i Trosa och Vagnhärad har redan prövat det i flera år, med goda erfarenheter.

Katrineholm ansökte först om att få kameraövervaka biblioteket under de utökade öppettiderna, men länsstyrelsen gav bara tillstånd för kameror vid entrén. Men det avskräckte inte kommunen, och nu har man alltså haft meröppet i en månad.

I andra kommuner med meröppet har det inte varit några stora problem med stölder eller vandalisering.

– Och vi har inget skäl att tro att det skulle vara annorlunda i Katrineholm. Vi tror på katrineholmarna, säger Hanna Rasmussen.

Ville haka på direkt

En flitig biblioteksbesökare i Katrineholm är Jimmy Bäcklund, som studerar och sitter här och pluggar nästan varje dag.

När han hörde talas om att biblioteket skulle börja med meröppet tyckte han det var fantastiskt och bestämde sig genast för att registrera sig.

Men han ser också en viss risk att saker kan hända när biblioteket är öppet utan bemanning.

– Lite fuffens blir det nog alltid. Men i och med att alla som har taggar måste registrera sig med namn, så syns det ju vilka som har varit inne, om det är någon som har gjort någonting, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.