Här berättar Roland Blomkvist från kommunarkivet om historierna bakom några av de bilder som nu pryder elskåpen.

Katrineholm slåss mot klotter med gamla stadsbilder

Uppdaterad
Publicerad

150 000 kronor – så mycket kostade klottersaneringen av alla elskåp och elstationer i Katrineholm förra året. Nu tar staden efter Helsingborg och Borås, som lyckats minimera klottret genom att klä in sina elskåp i historiska bilder.

Roland Blomkvist jobbar på kommunarkivet i Katrineholm. Han fick i uppdrag att ta fram gamla stadsbilder. Av 600 000 bilder som finns i arkivet valde han ut 22 som nu pryder elskåp i centrala Katrineholm.

– Man måste kunna sin historia någorlunda. För att förstå vad som håller på att hända nu behöver man veta vad som hänt tidigare, säger Roland Blomkvist.

Ett projekt som kan växa

Den äldsta bilden i arkivet är från 1863. Den visar Katrineholms centralstation. Dock är det ingen bild som syns på elskåpen.

– Den här omgången valde man att fokusera på Katrineholms centrum, men faller projektet väl ut så finns det tankar på att sätta upp bilder på fler skåp, säger Jarl Axelsson, underhållningsingenjör på Tekniska verken som ansvarar för elskåpen i Katrineholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.