Bidragstagare i Katrineholm kommer att få svårare att hyra bostad via det kommunala bostadsbolaget. Bolagets ordförande Fredrik Olovsson (S) menar att det ska minska segregationen. Foto: SVT

Bidragstagare i Katrineholm uppmanas att söka bostad i andra kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Från och med februari nästa år ställs högre krav för att få bostad via det kommunala bostadsbolaget KFAB i Katrineholm. Den som hyr ska inte bara ha tillräckligt hög inkomst, utan inkomsten får inte heller bestå av exempelvis försörjningsstöd eller bostadsbidrag.

Fredrik Olovsson (S), ordförande i KFAB, berättar att syftet med de ändrade reglerna, som Katrineholms-Kuriren var först med att rapportera om, är att minska segregationen. 

– Vi ser att man riskerar att hamna i en situation där de som hyr inte arbetar, att det blir en kultur där man inte försörjer sig själv, säger han.

Godkänd inkomst är lön, pension, a-kassa, inkomst från eget företag och studiemedel. Den som hyr ska liksom tidigare ha en inkomst som motsvarar minst dubbla hyran.

Den som inte har råd med en lägenhet, ska den söka sig till en annan kommun?

– Ja det får man göra, eller till en annan fastighetsägare, säger Fredrik Olovsson och fortsätter:

– Är det så att man inte har råd med en bostad får man vända sig till socialförvaltningen.

Samtliga bostäder berörs

I Eskilstuna tog man tidigare i år beslut om att införa hårdare inkomstkrav för det kommunala bostadsbolagets lägenheter i områden med högre arbetslöshet. I Katrineholm har man inte riktat in sig på specifika områden, utan reglerna kommer att gälla samtliga lägenheter inom bolaget.

Enligt Fredrik Olovsson är trycket på bostäderna i Katrineholm stort.

– Kön är ganska lång och det finns inte många tomma lägenheter.

Vad hoppas man på att de nya reglerna ska ge för effekt?

– Att vi får mer blandade områden där fler har jobb, svarar Olovsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.