Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Igelkottarna har en fristad i Kerstin De Manders trädgård i sörmländska Sköldinge. Foto: Otilia Bogen/SVT

Kerstin har byggt ett paradis för igelkottar i sin trädgård: ”Sett 14 stycken”

Uppdaterad
Publicerad

Den som vill vandra runt i Kerstin De Manders trädgård i Sköldinge på kvällen gör bäst i att se efter var den sätter fötterna. Där kryllar det nämligen av igelkottar.

– Jag har sett 14 kottar i år men det finns säkert fler, säger Kerstin som älskar sina små trädgårdsgäster.

Igelkottar är rödlistade i Sverige och Kerstin och hennes sambo Ulf gör därför allt för att de ska trivas. De pratar eller gullar inte med dem, för de vill inte att igelkottarna ska bli tama och orädda för människor.

Men varje dag stödmatar Kerstin dem med kattmat. Ulf har byggt små kojor där de kan övervintra torrt och tryggt.

– Just nu är det tomt i dem men vi har hört dem stöka runt i dem tidigare. Nu har de byggt bo under altanen och i en buske, säger Kerstin.

Små svarta korvar i gräsmattan: ”Blir en del bajs”

Hon visar hur deras små tassar trampat upp stigar i rabatter och på gräsmattan. Här och var ligger små svarta bajskorvar.

– Det blir en del bajs, men det gör inte så mycket. Det är nog bra för gräsmattan, säger Kerstin.

Som mest har hon sett 18 igelkottar samtidigt.

Igelkottsparadis i trädgården

Även grannarna får ofta påhälsning av de små urtidsdjuren. För att igelkottarna inte ska bli påkörda sitter det ett flertal varningsskyltar längs vägarna i byn, som har blivit lite av ett paradis för djuret.

Och ryktet har spridit sig. Hennes igelkottsbilder har fått stor spridning i sociala medier, och nyligen blev Kerstin intervjuad i Expressen. Precis innan SVT dyker upp kommer det en för Kerstin okänd kvinna med en påse kattmat för att bidra till matningen.

I klippet ovan får du följa med in i Kerstin De Manders trädgård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.