Skissförslag som visar hur det nya bostadskvarteret kan se ut. Foto: Eskilstuna kommun

Klart för bostäder på parkering i centrala Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Stadsbyggnadsnämnden i Eskilstuna har gett klartecken för nya bostäder på parkeringsplatsen Valören i närheten av tågstationen. Beslutet öppnar även för ett parkeringsgarage, men ger inte slutgiltigt besked kring det.

Under onsdagen tog nämnden beslut om att ge klartecken för byggnation av bostäder där parkeringen Valören i dag ligger i centrala Eskilstuna.

Det handlar om ett område i nära anslutning till både tågstationen och centrum. Enligt planbeskrivningen handlar det om runt 150 bostäder som ska byggas.

Eskilstunas nya tingsrätt kommer bli grannfastighet.

Öppnar för p-garage

Enligt planen kan den nya byggnaden uppföras i fyra till sex våningar, där den femte och sjätte våningen är indragen.

”För att skapa liv ut mot gatan ska bottenvåningen kunna inrymma lokaler mot Alva Myrdals gata och Västermarksgatan. Ett cykelgarage planeras på innergården. Genom kvarteret går ett gångstråk som ska vara tillgängligt för allmänheten”, skriver kommunen på sin hemsida.

Beslutet möjliggör också att det byggs ett parkeringsgarage under kvarteret.

– Men detaljer kring det är inget som direkt ingått i det här beslutet, säger Sarita Hotti (S), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

Kan bli 155 p-platser

På sin hemsida skriver kommunen att det planeras för omkring 155 parkeringsplatser. Av beslutshandlingarna framgår dock inte om de platserna är avsedda för både boende och allmänhet eller hur de i så fall fördelas.

SVT Sörmland har sökt ansvarig planarkitekt för en kommentar kring hur det eventuella p-garaget ska nyttjas, men utan framgång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer