För den som planerar att fira Valborg utomhus i kväll finns det anledning att klä sig varmt. Foto: TT.

Klart men kallt väder på valborg

Uppdaterad
Publicerad

Valborgsmässoafton bjuder på ganska soligt väder, men någon värme är inte att räkna med. Den riktiga vårvärmen förutspås anlända i början av maj.

Enligt SMHI blir det uppehåll i Sörmland idag med temperaturer på mellan 8-12 grader.

Men för den som planerar att möta våren vid en majbrasa ikväll kan det vara läge att klä på sig ordentligt. Temperaturen väntas falla i länet under kvällen, och mot morgonen blir det bara några enstaka plusgrader.

Snö väntas i norr

Ännu kallare väder är att vänta i norra Sverige. Ett lågtryck rör sig norrut över Östersjön och det kan komma rejält med snö i de norra delarna.

– SMHI har gått ut med en klass 1-varning för sent snöfall för norra Norrland. Dessutom kan det blåsa rejält. Så där får det nog bli inomhusvalborg, säger SVT:s meteorolog Jannicke Geitskaret.

Vårväder i maj

När april övergår till maj kan vi räkna med varmare väder. En högtrycksrygg ger lugnt och soligt väder och temperaturen väntas gå upp emot 15 grader i landets södra delar och tio grader i den norra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.