Foto: SVT

Klartecken för konservering av takmålningar

Publicerad

Renoveringen av Sävstaholms slott i Vingåker går vidare. Nu har kommunen fått ett stort bidrag för att möjliggöra restaurering av slottets takmålningar.

Det är Länsstyrelsen i Södermanland som har beviljat ett bidrag på drygt 537 000 kronor som ska användas till en första etapp av restaurering och konservering av takmålningarna i slottet mitt i Vingåker.

– De nyrenoverade takmålningarna kommer att bli som kronan på verket efter den omfattande renoveringen av hela fastigheten som nu har inletts, säger Johan Tranquist, upplevelsechef i Vingåkers kommun.

Vissa av takmålningarna har under årens lopp flagnat och målats över.

Ska göras av expert

Restaureringen ska göras av en konservator med erfarenheter från liknande uppdrag. De pengar som nu beviljats räcker dock bara till första delen av arbetet, men länsstyrelsen har öppnat för ytterligare bidrag nästa år.

Arbetet väntas pågå under 2018 och 2019.

Sävstaholms slott

  • Byggdes 1666 på order av Gustav Larsson Sparre
  • Brann ned 1762 men återuppbyggdes 1815
  • I slottets köksträdgård växer det berömda Säfstaholmsäpplet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.