Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klas ordnade unik mungigefestival i Nyköping: ”Senast det gjordes var 1976” Foto: SVT

Klas ordnade unik mungigefestival i Nyköping: ”Senast det gjordes var 1976”

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen anordnades för första gången på över fyrtio år en mungigefestival i Sverige. Initiativtagaren var Klas Wikström af Edholm som samlade över trettio mungigespelare i Nyköping.

– Hela anledningen att jag drog igång den här minifestivalen var att jag bara kände till några få som spelar mungiga, säger Klas Wikström af Edholm som ville ta reda på om det fanns fler därute som likt honom själv ägnade sig åt att spela instrumentet.

– Jag hade ingen aning om det fanns massa jätteduktiga musiker därute som spelar mungiga eller om det fanns ett intresse hos fler att lära sig.

Växande intresse för instrumentet

Enligt Klas Wikström af Edholm var det framförallt under 60- och 70-talet som mungigan hade sin storhetstid. Men på senare år har instrumentet börjat vinna ny mark. Bland annat inom hårdrocksmusik och meditation.

– Så den är på uppgång igen i lite nya konstellationer och sammanhang. Så det är jättespännande att följa den här utvecklingen tycker jag.

Över trettio deltagare

Under lördagen anordnades såväl nybörjarkurser i mungiga som föredrag, konsert och öppen scen. Något som lockade betydligt fler än Klas Wikström af Edholm hade väntat sig.

– Jag är helt brädad av det här intresset, säger han.

Hör Klas och de andra festivaldeltagarna spela på sina mungigor i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.