Foto: SVT arkiv

Överläkare slår tillbaka mot kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Efter att kvinnokliniken i Nyköping fått kritik för att tillsammans med ett kommersiellt företag erbjuda föräldrar att spara navelsträngsblod för 25 000 kr, svarar klinikens överläkare Ingvar Ek idag på kritiken.

– Han kan försöka, men det går ju inte han kan inte stoppa då ska han ha en polis inne på förlossningen som ser till at det inte tas några blodprov, det där gränser ju nästa till politikermissbruk att nästan polisiärt gå in oh bete sig på det här sättet, säger Ingvar Ek överläkare på kvinnokliniken i Nyköping.

Det var i söndagens SVT Agenda som Nyköpings kvinnoklinik uppmärksammades första gången. Anledningen var att man som första klinik i Sverige erbjuder föräldrar att med hjälp av ett kommersiellt företag, privat spara navelsträngsblod för att med stamceller eventuellt kunna bota sjukdomar i framtiden. Redan då framfördes kritik, bland annat mot att ett privat vården blir ojämlik då det kostar föräldrar 25 0000 kronor, dessutom för ett botemedel som kanske aldrig blir verklighet. Och i gårdagens SVT Sörmland gick alltså landstinget, som varit ovetande om Nyköpingsklinikens verksamhet, ut och sa att man tänkte försöka stoppa verksamheten.

Nyköpings lasarett

– Jag menar att vården i Sörmland ska ges på jämlika villkor och den ska vara evidensbaserad och det här verkar inte vara i harmonin med det, så jag kommer att se över möjligheterna att säga upp det här avtalet, säger Fredrik Lundgren (FP)  hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Sörmland.

– Det går ju inte att stoppa ett avtal som är skrivet på en klinik, det måste vi ju själva göra i så fall, och med dryga böter som följd i så fall, säger Ingvar Ek överläkare på kvinnokliniken i Nyköping.

Hur kommer ni att gå vidare?

– Vi kommer att fortsätta så klart, avslutar Ingvar Ek överläkare på kvinnokliniken i Nyköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyköpings lasarett

Mer i ämnet